Archief

Nieuwe wet vakantiedagen

Tot vorig jaar bleven de vakantiedagen die mensen niet gebruikten, vijf jaar staan. Het kwam dan ook nauwelijks voor dat ze geschrapt konden worden.
Door invoering van een nieuwe wet echter, is aan de houdbaarheid van het vakantietegoed van 2012 beperkt.
Deze wet is ingevoerd om het werknemers moeilijker te maken ‘stuwmeren’ aan vrije dagen op te bouwen.

Het gaat om de zogenaamde wettelijke vakantiedagen, waar alle werknemers recht op hebben. Dat zijn er 20 per jaar voor degenen die fulltime werken. Deeltijdwerkers krijgen er naar rato minder. In veel cao’s of arbeidsovereenkomsten zijn hierover aanvullende afspraken vastgelegd, waardoor mensen uiteindelijk in totaal op 24 of soms zelfs 28 vakantiedagen komen.

Die vier tot acht  bovenwettelijke vakantiedagen hebben geen beperkte houdbaarheid en mogen nog steeds vijf jaar meegenomen worden naar een volgend jaar.

Administratie
Werkgevers zijn wettelijk verplicht om het vakantietegoed van hun mensen goed bij te houden. Dat betekent dat ze een overzicht moeten kunnen laten zien van de wettelijke vakantiedagen en alle overige vrije dagen, waaronder ook ADV- en ouderendagen vallen. Het  is een aardige puzzel met al die verschillende vrije dagen, ook al omdat de wettelijke vakantiedagen -die er bij sommigen nog staan- uit 2010 en 2011, nog wel vijf jaar geldig zijn.

Voor mensen die door zeer drukke werkzaamheden geen kans hebben gehad om hun wettelijke dagen op te nemen, geldt de nieuwe wet niet. Hun dagen blijven gewoon vijf jaar staan.

Echter: gewoon stevig doorwerken en verder weinig van je laten horen, is niet genoeg om ze te behouden. Je moet zeker twee of drie keer duidelijk tegen je baas hebben gezegd dat je met vakantie zou willen, maar dat dat door al het werk niet kan lukken. Hij moet daarmee instemmen.

Ziekte
Een andere reden om vakantiedagen toch langer op te sparen, is ziekte. Maar ook hier past een kanttekening bij. Je moet dan echt bijna in coma liggen wil die regel gelden. Mensen die ‘gewoon’ ziek zijn worden geacht hun vakantiedagen op te nemen, ook al hebben ze daar meestal niets aan.

Handige werknemers die denken hun overtollige wettelijke dagen voor 1 juli nog even aan hun werkgever te kunnen verkopen, zullen van een koude kermis thuis komen. Dat gaat niet lukken, wettelijke vrije dagen mag je niet te gelde maken. Bovenwettelijke dagen kunnen wel verkocht worden.

Oude regels blijven hanteren is toegestaan
Werkgever en werknemer kunnen onderling overeenkomen om af te wijken van de nieuwe wettelijke regeling. Dan geldt de oude regel: de wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen zijn vijf jaar houdbaar.