Per 1 februari 2014 is iedereen verplicht om zijn IBAN nummer te gebruiken. Lees hieronder de 5 meest gestelde vragen over IBAN en BIC.
1. Wat is IBAN?
IBAN staat voor International Bank Account Number. Dit rekeningnummer is in elk land op soortgelijke wijze opgebouwd. Het nummer bestaat uit het huidige rekeningnummer, dat vooraf wordt gegaan door de landcode (NL voor Nederland), een controlegetal (twee cijfers), een code van de bank (in Nederland vier letters) en één of meerdere nullen. IBAN wordt nu nog vooral voor grensoverschrijdende betalingen gebruikt, maar straks ook voor alle binnenlandse betalingen. In Nederland bestaat IBAN uit 18 tekens, in andere landen varieert dit van 15 tot maximaal 34 tekens.
2. Gaan we in Nederland in één keer over op IBAN?
Nee. Zowel consumenten als bedrijven hebben tot 1 februari 2014 de tijd om over te gaan van het huidige rekeningnummer op IBAN. Tot die tijd blijven er 2 betalingssystemen naast elkaar bestaan en kan er zowel gebruik worden gemaakt van het huidige rekeningnummer als de IBAN. Dit geldt ook voor de overschrijvingen en incasso’s. Het Nationaal Forum SEPA-migratie (NFS) heeft een nationaal migratieplan opgesteld, waarin de tijdlijnen staan vermeld voor de verschillende groepen van aanbieders en gebruikers van het betalingsverkeer. Houd hier rekening mee.
3. Waarom gaan we per 1 februari 2014 over?
De einddatum van 1 februari 2014 is in Europese wetgeving vastgelegd. Dan moeten alle 32 landen binnen SEPA (Single Euro Payments Area) over zijn op IBAN. Een einddatum biedt duidelijkheid aan alle aanbieders en gebruikers van het betalingssysteem. Ook maakt een einddatum de overgangsperiode zo kort mogelijk waarin dubbele systemen moeten worden gebruikt. Consumenten en bedrijven hebben de tijd om te wennen aan IBAN als rekeningnummer. En bedrijven kunnen zich voorbereiden om hun administraties, systemen en software aan te passen aan de nieuwe standaarden.
4. Moet ik zelf aan mijn klanten mijn IBAN doorgeven?
Het is belangrijk dat u tijdig uw klanten op de hoogte brengt van uw IBAN. Zorg ook dat uw facturen, briefpapier en andere correspondentie waar deze gegevens op staan worden aangepast. Maak gebruik van de checklist voor bedrijven op deze site.
5. Kan ik mijn IBAN al op mijn briefpapier vermelden?
Het wordt aanbevolen om zowel uw huidige rekeningnummer als uw IBAN op uw briefpapier te vermelden. De meeste bedrijven en consumenten zijn nu nog niet over op IBAN en hebben voor hun overschrijvingen dus nog uw huidige rekeningnummer nodig. De komende periode, als steeds meer bedrijven en consumenten gebruik gaan maken van IBAN, is het belangrijk dat zij ook uw IBAN kunnen vinden op uw briefpapier en andere communicatiemiddelen.
Heeft u vragen over IBAN en BIC? Neem dan snel contact met ons op zodat we u kunnen bijpraten.