Archief

Eindejaarstips voor werkgevers – deel 3/6

Het einde van 2013 – en daarmee het begin van 2014 – nadert. Een nieuw jaar betekent ook nieuwe en gewijzigde fiscale en financiële regelingen. Deze kunnen in mindere en meerdere mate voor u als werkgever van toepassing zijn. Onze financieel adviseurs hebben een overzicht gemaakt van de meest ingrijpende wijzigingen. Sommige regelingen wijzigen al per 1 januari 2014, anderen pas in 2015, maar zijn daardoor niet minder belangrijk! Van enkele regelingen is de ingangsdatum nog niet definitief, dit hangt af van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer. Wilt u meer informatie over regelingen die wijzigen, neem dan contact met ons op.

Onze eindejaarstips voor werkgevers verschijnen in 6 delen. Hieronder deel 3, eindejaarstips 7 t/m 10.

7 Werkkostenregeling en de vrije ruimte
Indien een werkgever gebruik maakt van de werkkostenregeling, dan mag 1,5% van het totale fiscale loon (vrije ruimte) gebruikt worden voor onbelaste onkostenvergoedingen en verstrekkingen voor het personeel. Indien de vrije ruimte wordt overschreden, geldt een eindheffing van 80%.

8 Werkkostenregeling: profijtelijk voor 70% van de werkgevers
Met ingang van 1 januari 2015 wordt de WKR verplicht. Deze datum is al een aantal keer naar voren geschoven, het is even afwachten of 1 januari 2015 als definitieve datum blijft staan. Nu kunnen werkgevers nog kiezen:

  • de oude regels voor vrijgestelde vergoedingen en verstrekkingen,
  • of de WKR.

Volgens de overheid zou de WKR voor 70% van de werkgevers profijtelijk zijn. Rekensommen laten zien dat de overheid gelijk heeft: zowel bij hoge lonen als bij lage lonen is het in veel gevallen aantrekkelijk om over te stappen op de werkkostenregeling. Uitzonderingen: Stel dat een werkgever personeelsfeesten geeft, of gebruik maakt van de fietsenregeling, of de regeling eigen producten, dan is het meestal verstandig om te kiezen voor de oude regels.

Waarom kiezen dan toch veel werkgevers voor de oude regels? Omdat voor de doorvoering van de WKR de samenwerking/overleg van de werkgever, de loonadministrateur en de boekhouder nodig is. Stap 1 is dat de werkgever aangeeft klaar te zijn voor deze overgang en vervolgens communiceert met de loonadministrateur en de boekhouder. Indien een werkgever deze uitdaging aan wil gaan, dan is het advies om de plus- en minpunten van de WKR op een rij te zetten, toegespitst op de situatie van de werkgever.

9 Afschaffing stamrechtvrijstelling met ingang van 1 januari 2014
De stamrechtvrijstelling vervalt per 1 januari 2014. Dat wil zeggen dat het niet meer mogelijk is om een ontslagvergoeding om te zetten in een stamrechtverplichting. Dat betekent dat een werknemer direct belasting moet betalen over de ontslagvergoeding in het jaar dat hij deze vergoeding ontvangt.

10 Stamrechtuitkering in 2014 voor 80% belast
Het is toegestaan om in 2014 te kiezen voor een versnelde uitkering van het gehele stamrecht. Er hoeft geen revisierente betaald te worden en er geldt een korting van 20%: er wordt alleen over de resterende 80% van het stamrecht belasting geheven. Het maakt niet uit of het stamrecht is ondergebracht in een stamrecht-BV of bij een bank, een beleggingsinstelling of een verzekeraar. Vanaf 2015 wordt de uitkering 100% belast.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.